Ingrediente pentru lasagna cu legume de post:
- foi de lasagna (eu am folosit 12 foi pentru patru rânduri, câte trei pe un rând);
- 3 morcovi;
- 3 cepe;
- o țelină potrivită (eu am folosit o bucată de țelină de la congelator);
- un păstârnac (deși în rețeta găsită nu se cerea);
- doi ardei grași;
- 2 dovlecei (eu am pus un dovlecel și o vânătă și nu mi-a părut rău);
- 250 g bulion;
- ulei;
- sare, piper;
- pătrunjel verde.
🍴 Ceapa tăiată mărunt, morcovii, țelina, păstârnacul date pe răzătoarea mică, ardeiul tăiat cubulețe le-am pus într-o cratiță împreună cu puțin ulei, sare și piper și le-am înăbușit bine. Am adăugat câte puțină apă, până s-au pătruns bine legumele.
2. Între timp, am curățat de coajă și am tăiat dovlecelul și vânăta cubulețe.
🍴 Când legumele au fost bine făcute, am adăugat dovlecelul și vânăta și le-am lăsat să se înăbușe 5-10 minute.
🍴 Am adăugat bulionul. Eu am folosit, de fapt, roșii pasate din comerț.
Pregătirea foilor de lasagna:
🍴 Am pus apă cu sare într-o cratiță mai largă și am opărit foile de lasagna pe rând, punând câte două-trei în cratiță. Le-am scos după 2-3 minute, pe rând, cu paleta sau cu o furculiță într-o strecurătoare și le-am limpezit la jet de apă rece. Apoi le-am scos într-un castronel având, însă, grijă să nu stea întinse una peste alta ca să nu se lipească. Am mai găsit undeva pe net ideea de a pune ulei în apa în care fierb sau de a le scoate din strecurătoare pe o folie de aluminiu.
🍴 Cu altă ocazie, pentru că m-am grăbit, am fiert toate foile de lasagna o dată într-o oală mare, cu multă apă, așa cum fierb macaroanele sau spaghetele. Nu le-am fiert de tot, doar până și-au pierdut din rigiditate. Am scurs apa fierbinte de pe ele și imediat am adăugat apă rece sau călduță. Le-am lăsat în această apă, de unde le-am luat pe rând și le-am pus direct în vasul pe care îl dau la cuptor. N-am avut niciun fel de problemă cu lipirea foilor și a mers și mai repede.
🍴 Într-o tavă de yena, am întins bulion cât să acopere fundul.
🍴 Am aranjat un strat de foi de lasagna,...
🍴 ... un strat de pastă de legume,...
🍴 ... alt strat de lasagna și așa mai departe.
🍴 Pe ultimul strat de lasagna am întins bulion ca să evit uscarea foii.
🍴 Am acoperit vasul și l-am introdus în cuptor pentru vreo 45 de minute, deși nu cred că era nevoie să stea atâta. A fost însă în regulă pentru că foile s-au pătruns bine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Dacă aveți o părere despre ceea ce ați citit pe acest blog, mi-ar plăcea s-o împărtășiți aici, cu mine și cu alți cititori.